Skip to main content

Γύρος Πελοποννήσου

Ταξίδι στην ιστορία και τη παράδοση

6ημερη οδική διαδρομή στην "καρδιά" της Πελοποννήσου

Ιστορικές οδικές διαδρομές στην καρδιά της Πελοποννήσου

Εκδρομή στα σημαντικότερα -άγνωστα στους περισσότερους- αξιοθέατα της νότιας Ελλάδας.

850 €

Όχημα με 2 άτομα

Περιηγητική Εκδρομή
5-10 Οχήματα
6 Days
Πρωτομαγιά
Παρ. 27 Απρ - Τετ. 4 Μαίου 2019

Το ταξίδι παρουσιάζει και φυσιολατρικό ενδιαφέρον λόγω της ποικιλομορφίας του τόπου και της υψομετρικής εναλλαγής των διαδρομών, το οποίο ενισχύεται και από “σταθμούς” στο Μουσείο Υδροκίνησης (Αρκαδία) και στο Μουσείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Στυμφαλία (Κορινθία).

Πρόκειται για ένα ταξίδι-μύησης στην φύση και την ιστορία της Ελλάδας- από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Διασχίζουμε με αυτοκίνητο σχεδόν όλους τους νομούς της Πελοποννήσου από περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος,όπως: παραλίμνια τοπία όπου κάνουμε πίκ-νικ, ορεινά περάσματα (κάποια και σε χώμα) στις δασωμένες πλαγιές τριών μεγάλων βουνών (Χελμός, Μαίναλο και Ταύγετος), φαράγγια και ποτάμια με πέτρινα γεφύρια, ιστορικά χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και βυζαντινά μνημεία.

Το ταξίδι αποτυπώνει την αυθεντική Ελλάδα καθώς ο επισκέπτης-ταξιδιώτης βλέπει και τα δύο πρόσωπα της χώρας: το παραδοσιακό και το σύγχρονο δεδομένου ότι η διαμονή γίνεται τόσο σε ορεινά παραδοσιακά χωριά (Καλάβρυτα, Κλειτορια, Στεμνίτσα) όσο και στην μοντέρνα πόλη της Καλαμάτας.

Όταν η φυσική ομορφιά συναντά το μύθο!

Λίμνη Στυμφαλίας

Διασχίζουμε το οροπέδιο της Στυμφαλίας στην Κορινθία όπου γράφτηκε ο 6ος Άθλος του Ηρακλή.
Σήμερα δεν θα δούμε τις… Στυμφαλίδες όρνιθες αλλά μία σπάνια λίμνη που φιλοξενεί περισσότερα από 160 είδη πουλιών. Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και είναι ιδανική για bird-watching. Πλάι στη λίμνη λειτουργεί το περίφημο μουσείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης το οποίο διαθέτει κι ένα μικρό καφέ στην όμορφη βεράντα του με θέα στα ακίνητα νερά της Στυμφαλίας.

Στην αγκαλιά της κοιλάδας του Φενεού

Κοιλάδα του Φενεού - Λίμνη Δόξας, Φενεός, Γκούρα, Μονή Αγίου Γεωργίου

Σε έναν τόπο σαν αυτόν με αξεπέραστους προγονικούς θεούς και ήρωες και την ονειρική λίμνη χαμένη ανάμεσα στα έλατα, οφείλεις από την πρώτη στιγμή να αφεθείς και να απολαύσεις...
Πίκ-νικ στις όχθες της λίμνης Δόξα και αφοπλιστική θέα στις επιβλητικές κορυφές του Χελμού και τις Ζήρειας.
Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με θέα τη λίμνη, οι καλόγεροι τρατάρουν τον επισκέπτη-προσκυνητή παραδοσιακό γλυκό τριαντάφυλλο, που φτιάχνουν οι ίδιοι.

Χελμός & ιστορικά Καλάβρυτα

Μοναστήρι Μεγάλου Σπηλαίου, Μονή Αγιας Λαύρας, Μνημείο Πεσόντων

Περιήγηση  στην πόλη των Καλαβρύτων και τα γύρω αξιοθέατα:
Περιλαμβάνει το μνημείο πεσόντων του ολοκαυτώματος, το ιστορικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου χτισμένο μέσα σε βράχο όπου κατά την παράδοση βρέθηκε εικόνα της Παναγίας που είχε φιλοτεχνήσει ο ευαγγελιστής Λουκάς, την ιστορική Μονή Αγιας Λαύρας, όπου το 1821-ευλογήθηκε η σημαία της επαναστασης των Ελληνων εναντιων των Τούρκων.

Το σπήλαιο με τις 13 λίμνες

Σπήλαιο των Λιμνών ή Τρουπίσιο
Το σπήλαιο έχει 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Η είσοδος γίνεται από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο όροφο από σύνολο τριών. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ. Στο χωριό Πλανητέρο γευματίζουμε σε μια όαση από πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Tα πέτρινα κεφαλοχώρια της ορεινής Αρκαδίας

Δημητσάνα, Μουσείο Υδροκινησης, Στεμνίτσα - Λαογραφικό Μουσείο, Λιμποβίσι, Μονή της Παναγίας Φιλοσόφου & Αιμυαλών
Αναχώρηση από Κλειτορία προς την λίμνη Λάδωνα όπου θα θαυμάσουμε το πέτρινο γεφύρι της Κυράς. Από εκεί θα περάσουμε off-road στην “καρδιά” της Πελοποννήσου και τα γραφικά πέτρινα κεφαλοχώρια της ορεινής Αρκαδίας. Ο τόπος είναι πλούσιος σε ιστορία. Πρώτο σταθμός η όμορφη Δημητσάνα, ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριάτης Αρκαδίας με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή.

Λιμποβίσι

Χωμένο στο ελατόδασος και μέσα στις μεγάλες χαράδρες του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1200μ., ανάμεσα στο Χρυσοβίτσι και την Πιάνα και σε πανέμορφη και δύσβατη τοποθεσία, είναι το χωριό των Κολοκοτρωναίων όπου θα επισκεφθούμε το σπίτι του μεγάλου οπλαρχηγού της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Μουσείο Υδροκινησης

Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με τρεχούμενα νερά, περιλαμβάνεται το Μουσείο Υδροκινησης που προβάλλει τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές στη χρήση νερού ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων

Στεμνίτσα - Λαογραφικό Μουσείο

Στη Στεμνίτσα, ένα από τα πιο γραφικά πέτρινα χωριά, ξεχωρίζει το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε πέτρινο αρχοντικό του 18ου αι. Παρουσιάζονται αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων, εσωτερικό στεμνιτσιώτικου σπιτιού και εκτίθενται μεταβυζαντινές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, κεντήματα, φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη, φιγούρες θεάτρου σκιών φιλοτεχνημένες από τον καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα.

Μονή της Παναγίας Φιλοσόφου

Νότια της Δημητσάνας, σε κοίλωμα βράχου της χαράδρας που διαρρέει ο Λούσιος ποταμός, βρίσκεται ερειπωμένη μία από τις αρχαιότερες και ιστορικότερες μονές της Ελλάδας, η παλιά Μονή της Παναγίας Φιλοσόφου. Είναι κτίσμα του 963 και ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο-Φιλόσοφο και Πρωτοκρίτη του Νικηφόρου Φωκά. Είχε χαρακτηριστεί σταυροπηγιακή, αλλά σήμερα διατηρείται το εκκλησάκι βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα με τις τοιχογραφίες του.

Κοντά στα ερείπια της παλιάς μονής βρίσκεται η Νέα Μονή Φιλοσόφου, που υπήρχε προ του 1691. Σώζεται μόνο η εκκλησία βυζαντινής τεχνοτροπίας, με πλούσια εικονογράφηση. Στη μονόπορη, έτσι λέγεται η περιοχή της παλιάς μονής, και σε όλο το μήκος της χαράδρας νότια του Λουσίου υπήρχαν σπηλιές και σειρά ασκηταριών, που καταστράφηκαν από τις επιδρομές των Σλάβων τον 7ο και τον 8ο αιώνα.

Η περιοχή αναδείχτηκε ως κέντρο παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας την περίοδο της τουρκοκρατίας, οπότε λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό. Εβδομήντα αρχιερείς και επτά Πατριάρχες μαθήτευσαν στο Κρυφό Σχολειό της Δημητσάνας.

Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών

Η Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Δημητσάνας, λίγα μέτρα δεξιά της κοίτης του χειμάρρου που κατεβαίνει από το Ζυγοβίστι. Ιδρύθηκε το 1608 από τον ιερομόναχο Γρηγόριο Κοντογιάννη και την αδερφή του, μοναχή Ευπραξία Παϊσία Κοντογιάννη, που κατάγονταν από το χωριό Αιμυαλοί του Νομού Μεσσηνίας, από όπου πήρε και το όνομά του το μοναστήρι.

Η μονή καταρχάς ήταν χτισμένη μέσα στον βράχο, εκεί όπου σήμερα μπορεί να δει ο επισκέπτης αρκετά από τα ερείπια των πρώτων κελιών. Σήμερα παρουσιάζει μια άλλη όψη, αφού έχουν χτιστεί νεότερες κατασκευές. Ακόμη και το καθολικό έχει επεκταθεί σε σχέση με τις αρχικές διαστάσεις, ενώ η τοιχογραφία είναι του έτους 1608. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι δείγμα βυζαντινής αγιογραφίας και ανήκει στην τέχνη της Κρητικής Σχολής, την ώρα που το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σπουδαίο ήταν το έργο της Μονής Αιμυαλών στο πέρασμα των αιώνων. Προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στα χρόνια της σκλαβιάς των Ελλήνων, αλλά και στον αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους. Είναι αρωγός στην καθημερινή δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής και συμμετέχει στη διάσωση και τη διάδοση του πολιτισμού.

Ο επιβλητικός περιστρεφόμενος ναός στα 1130μ

Ναός Επικούρειου Απόλλωνα

Στο γυμνό, βραχώδες τοπίο που ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βάσσαι (μικρές κοιλάδες) βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας, αφιερωμένος στον Επικούρειου Απόλλωνα.

Τον 7ο αιώνα π.Χ. ιερό του Απόλλωνος Βασσίτα που είχαν ιδρύσει οι γειτονικοί Φιγαλείς, οι οποίοι λάτρευαν τον θεό με την προσωνυμία Επικούριος δηλαδή βοηθός, συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια. Ο πρώτος ναός γνώρισε και μεταγενέστερες φάσεις, γύρω στο 600 και γύρω στο 500 π.Χ., από τις οποίες σώζονται πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη. Aρχιτέκτονας του ναού αναφέρεται από τον Παυσανία ο Ικτίνος.
Περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2" της μοίρας, όση είναι και η ετήσια μετάπτωση των ισημεριών με στόχο να βλέπει συνεχώς το ίδιο αστρικό σημείο.

Ο μύθος του Καιάδα

Bάραθρο κοντά στην αρχαία Σπάρτη
Σύμφωνα με τον μύθο οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πετούσαν τα ασθενικά τους παιδιά στον Καιάδα. Αυτό όμως που επιβεβαιώνεται από την έρευνα, είναι ότι στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες δεν έριχναν τα προβληματικά παιδιά. Εκεί εκτελούσαν τους καταδικασμένους σε θάνατο, τους επίορκους, τους προδότες, τους εγκληματίες και τους αιχμάλωτους πολέμου. Στον Καιάδα κατέληξε ο ήρωας του Β΄ Πελοποννησιακού πολέμου Αριστομένης ο Ανδανιεύς, μαζί με 50 αιχμάλωτους Μεσσηνίους, αλλά εκεί επρόκειτο να πετάξουν και τον βασιλιά Παυσανία που είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως προδότης....

H βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά

Σπάρτη
Ο Μυστράς αποτελεί το κύκνειο άσμα για τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και ζωγραφική. Το κάστρο, το τριπλό τείχος, οι πύλες, τα παλάτια, τα αρχοντικά, οι δρόμοι και οι ναοί αποτελούν εξαιρετικά δείγματα ενός πολιτισμού που άνθησε από τα μέσα του 13ου έως και τα μέσα του 15ου αιώνα. Ιδιαίτερα οι ναοί του αποτελούν πρότυπα της βυζαντινής τέχνης, ιδιαίτερα με την εντοίχια ζωγραφική τους. Οχυρώθηκε από τους Φράγκους και περιφρούρησε για διακόσια ολόκληρα χρόνια την καρδιά του τελευταίου μεσαιωνικού ελληνισμού.

Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής»

Mέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς βρίσκεται μια από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες στην Ελλάδα. Είναι σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό.

Η Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» ή το «πετρωμένο καράβι» του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που γεννήθηκε εδώ, σας φωνάζει για άμεση επιβίβαση για ένα ταξίδι στο χρόνο. Περιπλανηθείτε σε αυτόν τον μοναδικά συντηρημένο μεσαιωνικό οικισμό στην Πελοπόννησο με τα θολωτά του σοκάκια, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά.

Η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους

Ναύπλιο
Ο ιστορικός κύκλος ολοκληρώνεται στο πανέμορφο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Στυμφαλίας

Διασχίζουμε το οροπέδιο της Στυμφαλίας στην Κορινθία όπου γράφτηκε ο 6ος Άθλος του Ηρακλή.

Παραδοσιακά Χωριά

Περνάμε σε δάση με έλατα προς τα παραδοσιακά πέτρινα χωριά της ορεινής Αρκαδίας

Τόπος γεμάτος ιστορία

Ο Ορεινή Αρκαδία με τα ιστορικά μοναστήρια τους και τους παραδοσιακούς “μπαρουτόμυλους”, όπου γράφτηκαν οι ένδοξες ιστορικές στιγμές της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Καλάβρυτα

Συνεχίζουμε στα ιστορικά Καλάβρυτα όπου δεσπόζει το μνημείο πεσόντων του ολοκαυτώματος και το ιστορικό μοναστήρι Μέγα Σπήλαιο χτισμένο μέσα σε βράχο.

ο επιβλητικός περιστρεφόμενος ναός στα 1130μ

Στο γυμνό, βραχώδες τοπίο των Βασσών βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας, αφιερωμένος στον Επικούρειου Απόλλωνα.

Από την χαράδρα του Καιάδα στη καστροπολιτεία του Μυστρά

Ανηφορίζουμε τον επιβλητικό Ταϋγετο στην Λακωνία προς την ζοφερή χαράδρα του Καιάδα όπου οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πέταγαν τα άρρωστα βρέφη και συνεχίζουμε στην βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά.

Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής»

Δεκάδες εκκλησίες, αρχοντικά πλούσιων εμπόρων, κρήνες, χαμάμ και στριφογυριστά καλντερίμια διατηρούνται σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση, διαφυλάσσοντας ατόφια την ατμόσφαιρα αυτού του οικισμού, που από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι το 19ο αιώνα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής

Η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους

Ο ιστορικός κύκλος ολοκληρώνεται στο πανέμορφο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, κατά την επιστροφή προς Αθήνα.

Our Route


Day 1

Αναχώρηση Αθήνα στις 9:00 π.μ – Άφιξη Καλάβρυτα στις 18:30 και διαμονή.

Το ταξίδι καλύπτει γρήγορα τα πρώτα 80 χλμ μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου. Κομβικό σημείο και αξιοθέατο της διαδρομής, ο Ισθμός της Κορίνθου, το κανάλι που χωρίζει την Στερεά Ελλάδα από την Πελοπόννησο.
Μπαίνοντας στην Πελοπόννησο, σύντομα αφήνουμε τις εθνικές οδούς και ακολουθούμε επαρχιακούς δρόμους μέσα από μικρά γραφικά χωριά και καταπράσινες βουνοπλαγιές προς το οροπέδιο της Στυμφαλίας , όπου κατά την ελληνική μυθολογία ο μυθικός ήρωας Ηρακλής πραγματοποίησε έναν από τους άθλους του. Σήμερα δεν θα δούμε τις… Στυμφαλίδες όρνιθες αλλά μία σπάνια λίμνη που φιλοξενεί περισσότερα από 160 είδη πουλιών. Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και είναι ιδανική για bird-watching. Πλάι στη λίμνη λειτουργεί το περίφημο μουσείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης το οποίο διαθέτει κι ένα μικρό καφέ στην όμορφη βεράντα του με θέα στα ακίνητα νερά της Στυμφαλίας.

Από τη Λίμνη Στυμφαλία θα διασχίσουμε την κοιλάδα της Ζήρειας κι ένα από τα πιό όμορφα ορεινά τοπία της Πελοποννήσου προς τα χωριά Καστανιά και Γκούρα για να καταλήξουμε μέσα από δασικούς δρόμους στην τεχνητή λίμνη Δόξα, που λίγοι γνωρίζουν. Προγραμματίζεται να  έχουμε φτάσει κατά τις στις 13:30 το μεσημέρι,  μετά από 130 χλμ οδήγησης.
Στάση για πίκ-νικ στις όχθες της λίμνης Δόξα και αφοπλιστική θέα στις επιβλητικές κορυφές του Χελμού και τις Ζήρειας.
 Σε κοντινή απόσταση από τη Λίμνη Δόξα βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με θέα τη λίμνη. Στο φιλόξενο μοναστήρι οι καλόγεροι τρατάρουν τον επισκέπτη-προσκυνητή παραδοσιακό γλυκό τριαντάφυλλο, που φτιάχνουν οι ίδιοι.
Η διαδρομή μας συνεχίζεται σε ένα από τα πιό όμορφα βουνά της νότιας Ελλάδας, το ορεινό σύμπλεγμα του Χελμού. Ενας τόπος, φορτωμένος μύθους και θρύλους για… νεράιδες σε πέτρινες βρύσες με γάργαρα νερά και δράκους που φυλάνε τα ύδατα της Στυγός σε υψόμετρο 2.100 μ..
Σύντομο περασμα από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και άφιξη στα Καλάβρυτα κατά τις 18:30 όπου θα καταλύσουμε σε ξενοδοχείο.

Day 2 | Χελμός & ιστορικά Καλάβρυτα

Αναχώρηση: Καλάβρυτα 13:30 | Άφιξη και διανυκτέρευση: Κλειτορία 18:30

Πρωινή περιήγηση (9:30-13:00) στην πόλη των Καλαβρύτων και τα γύρω αξιοθέατα:
Περιλαμβάνει το μνημείο πεσόντων του ολοκαυτώματος, το ιστορικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου χτισμένο μέσα σε βράχο όπου κατά την παράδοση βρέθηκε εικόνα της Παναγίας που είχε φιλοτεχνήσει ο ευαγγελιστής Λουκάς, την ιστορική Μονή Αγιας Λαύρας, όπου το 1821-ευλογήθηκε η σημαία της επαναστασης των Ελληνων εναντιων των Τούρκων, ο ιστορικός οδοντωτός σιδηρόδρομος- το πιό μαγευτικό τρενάκι των Βαλκανίων που ξεκινά από τα Καλάβρυτα, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και τερματίζει στο παραθαλάσσιο χωριό Διακοπτό στις βόρειες ακτές της Πελοποννήσου.
Αναχώρηση από τα Καλάβρυτα προς το Σπήλαιο Λιμνών ακολουθώντας μία μαγευτική καταπράσινη ορεινή διαδρομή. Το σπήλαιο έχει 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Η είσοδος γίνεται από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο όροφο από σύνολο τριών. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ.
Συνέχεια στο χωριό Πλανητέρο όπου θα γευματίσουμε σε μια όαση από πλατάνια και τρεχούμενα νερά.
Στο δρόμο προς το γραφικό χωριό Κλειτορία όπου θα διανυκτερεύσουμε, θα δούμε και το μεγάλο αστεροσκοπείο.

We went to north this summer to explore some of the most exciting traveling paths I have seen in my entire life.

Björn Lodbrok

  • Καλάβρυτα, Πλανητέρο, Κλειτορία
  • μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου
    Μονή Αγιας Λαύρας
  • μνημείο πεσόντων του ολοκαυτώματος
  • Σπήλαιο Λιμνών

Day 3 | τα γραφικά πέτρινα κεφαλοχώρια της ορεινής Αρκαδίας

Αναχώρηση: Κλειτορία | Άφιξη και διανυκτέρευση: Στεμνίτσα 18:30

Αναχώρηση από Κλειτορία προς την λίμνη Λάδωνα όπου θα θαυμάσουμε το πέτρινο γεφύρι της Κυράς.
Από εκεί θα περάσουμε off-road στην “καρδιά” της Πελοποννήσου και τα γραφικά πέτρινα κεφαλοχώρια της ορεινής Αρκαδίας. Ο τόπος είναι πλούσιος σε ιστορία.
Πρώτο σταθμός η όμορφη Δημητσάνα, ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριάτης Αρκαδίας με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή.
Στα αξιοθέατα της περιοχής, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με τρεχούμενα νερά, περιλαμβάνεται το Μουσείο Υδροκινησης που προβάλλει τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές στη χρήση νερού ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.

Η διαδρομή μας συνεχίζει στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές στο όρος Μαίναλο προς το το χωριό των Κολοκοτρωναίων όπου θα επισκεφθούμε το σπίτι του μεγάλου οπλαρχηγού της Ελληνικής επανάστασης του 1821.
Ξεχωριστό σημείο της περιοχής, το φαράγγι του Λούσιου ποταμού όπου κατά τη μυθολογία λούστηκε ο Δίας. Πλαισιώνεται σήμερα από τα ιστορικά μοναστήρια Φιλοσόφου, Ιωάννη Προδρόμου χτισμένα αντικριστά στους κάθετους βράχους τους φαραγγιού και τη μονή Αιμυαλών που δεσπόζει σαν φρούριο (υπήρξε ορμητήριο των αντρών του Κολοκοτρώνη).

Διαμονή στη Στεμνίτσα, ένα από τα πιο γραφικά πέτρινα χωριά, όπου ξεχωρίζει το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε πέτρινο αρχοντικό του 18ου αι.

Dimitsana captures the best of Arcadia and tempts any visitor to lose themselves in its beauty © Dionysis Kouris

  • Δημητσάνα, όρος Μαίναλο, Στεμνίτσα
  • λίμνη Λάδωνα
  • Μονή Φιλοσόφου
    Mονή Αιμυαλών
  • το χωριό του οπλαρχηγού της Ελληνικής επανάστασης του 1821
  • Μουσείο Υδροκινησης
    Λαογραφικό Μουσείο

Day 4 | Ταξίδι στην ιστορία και τη Φύση της Δυτικής Πελοποννήσου

Αναχώρηση: Στεμνίτσα | Άφιξη και διανυκτέρευση: Καλαμάτα 18:30

Αναχώρηση από Στεμνίτσα προς την όμορφη Ανδρίτσαινα με τα πετρόχτιστα αρχοντικά της για να ανηφορίσουμε προς το ναό του Επικούρου Απόλλωνα. ‘Η του Απόλλωνα του σκηνίτη, όταν το δείτε θα καταλάβετε γιατί τον αποκαλούν έτσι…
Μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο θα ακολουθήσουμε το ξακουστό φαράγγι Νέδα και θα περάσουμε στα ήπια τοπία της Μεσσηνίας και τους ομαλούς λόφους με τους ελαιώνες. Η περιοχή παράγει εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο.
Θα κατευθυνθούμε προς την αρχαία Μεσσήνη. Ο αρχαιολογικός χώρος απλώνεται σε μεγάλη έκταση και χρειάζεται χρόνος για να τον περπατήσουμε. Μπορούμε όμως να τον δούμε και από ψηλά από το χωριό.
Σε κοντινή απόσταση, μέσα σε λαγκάδα βρίσκεται και το βυζαντινό μοναστήρι-φρούριο Ανδρομονάστηρο που άνοιξε τις πύλες τους τον Αύγουστο του 2016, μετά από πολύ καιρό λόγω εργασιών ανακαίνισης.
Στη συνέχεια θα περάσουμε οδικώς την αρχαία Αρκαδική Πύλη– όπως έκαναν και οι αρχαίοι- και θα κατευθυνθούμε νότια προς την σύγχρονη πόλη της Καλαμάτας όπου και θα διανυκτερεύσουμε.


  • Δημητσάνα, όρος Μαίναλο, Μεσσηνία
  • Φαράγγι Νέδα
    Καταράκτες Πολυλίμνιο
  • Ναός Επικούρου Απόλλωνα
  • Φρούριο Ανδρομονάστηρο

Day 5 | Απο το βάραθρο του Καιάδα, στη καστροπολιτεία του Μυστρά και τον Βράχο της Μονεμβασιας

Αναχώρηση: Καλαμάτα | Άφιξη και διανυκτέρευση: Μονεμβασια

Αναχώρηση από Καλαμάτα με προορισμό βόρεια προς τον ορεινό όγκο στον Ταύγετο, το μεγαλύτερο βουνό της Πελοποννήσου.

Η διαδρομή μας περνάει από τα άγρια τοπία του με τις απόκρημνες χαράδρες και το περιώνυμο βάραθρο του Καιάδα, όπου οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πετούσαν τα άρρωστα βρέφη τους.

Από την Σπάρτη, φτάνουμε στην εντυπωσιακή βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά.

Στη συνέχεια κατηφοριζουμε προς την Μονεμβασια. Από το καστρο της θα απολαυσουμε μια διαφορετικη θεα στο αιγαιο. Δειπνο και υπνο στο Μεσαιονικό καστροπολιτεια.


  • Νότια Πελοπόννησος, Μονεμβασιά
  • Όρος Ταύγετος
  • Καστροπολιτεία του Μυστρά

Day 6 | Οι Αρχαίες Μυκηνες και η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το Ναύπλιο.

Επιστροφή

Ξεκινάμε από Μονεμβάσια και μέσω επαρχιακών οδών φτάνουμε στις Μυκήνες. Επισκεψη στον χωρο των Μυκηνών. Στάση στο γραφικό Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Μία από τις πιό όμορφες πόλεις της Ελλάδας με μία από τις ωραιότερες πλατείες της Ευρώπης.

Μετά την επίσκεψη στο Ναύπλιο μέσω ασφάλτινης διαδρομής κατευθυνόμαστε προς Αθήνα, διασχίζοντας τα περιβόλια και τους κάμπους της Αργολίδας.

Η υπόλοιπη διαδρομή μέχρι την Αθήνα καλύπτεται γρήγορα από εθνικές οδούς.


  • Ναύπλιο
    Ισθμός Κορίνθου
  • Μυκήνες
Τα γευματα θα είναι τα μεσημερια τυπου Πικ νικ και τα δειπνα θα είναι στις παραδοσιακες ταβερνες της εκει περιοχης

Similar Trips

Στις Κορυφογραμμές της Β.Δ. Μεθορίου

Από τα νερά της Μακεδονίας στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Καστοριά-Πάπιγκο-Μετέωρα Διαδρομές στο βασίλειο των νερών της Δυτικής Μακεδονίας, στους ορεινούς όγκους του Γράμμου και Βιτσίου, μέχρι τους Εθνικούς Δρυμούς Βίκου–Αώου & Βάλιας Κάλντα.

Ευρυτανία, η άγρια ομορφιά της Νότιας Πίνδου

Ένα ταξίδι στην καρδιά της Ελλάδας που θα μείνει στην καρδιά σας
2ημερη οδική εκδρομή στην καρδιά της Ελλάδας, με “σταθμούς” κάποια από τα ωραιότερα μέρη της ηπειρωτικής νότιας Ελλάδας.