Skip to main content

Η νικηφόρα μάχη
κατά των Γαλατών
στην Ευρυτανία

2ήμερη 4Χ4 διαδρομή στα άγνωστα μονοπάτια της Ευρυτανίας

2ημερο Off-Road στην Ελβετία της Ελλάδος

Εκδρομή εκτός δρόμου στις κορυφογραμμές με τα αλπικά λιβάδια
και γραφικές διαδρομές σε δασικούς δρόμους με λάσπη
για όλα τα 4x4 οχήματα

Ένα ταξίδι στην καρδιά της Ελλάδας που θα μείνει
στην καρδιά σας

360 €

Όχημα με 2 άτομα

Περιηγητική Εκδρομή
5-10 Οχήματα
2ήμερο | 1 διανυκτέρευση
Ρωτήστε μας
Επιλέξτε ημερομηνίες
και διάρκεια που επιθυμείτε

Μία από τις πιο ορεινές περιοχές της Ελλάδας, η περιοχή της Ευρυτανίας βυθισμένη στα έλατα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και του 4Χ4.

Μοναδικές διαδρομές και χρώματα στα δάση Ελάτης

Από την Υπάτη, Σπερχειάδα ξεκινάει Off-Road διαδρομή μέσω δασικών δρόμων στις παρυφές του Τυμφρηστού με προορισμό την Ευριτανία.

Από 200m υψόμετρο διαδρομή κάτω από κωνοφόρα δέντρα για να ακολουθήσουμε διαδρομή μέσα σε δάσος Ερυθρελάτης με προορισμό τον Αγίου Νικολάο Ευρυτανίας όπου θα διανυκτερεύσουμε στον κατασκευασμένος με φυσικά υλικά, μικρό Παραδοσιακό Ξενώνα.

Ταξίδι στο χρόνο, στα μονοπάτια των Αιτωλών και των Γαλατών μεταξύ Οξιάς και Τυμφρηστού για την καθοριστική μάχη, το 279 π.Χ., που έσωσε από λεηλασία τον πλούτο του Μαντείου των Δελφών!

Αρχικά κινούμαστε σε αλπικά λιβάδια στα 1650m, στα οροπέδια Κοκκάλια, εμπειρία μοναδική με το βλέμμα να χάνετε στις κορυφογραμμές των γειτονικών βουνών.
Κατεβαίνωντας χαμηλότερα ακολουθήσουμε λασπωμένες δασωμένες διαδρομές διασχίζοντας τους μικρούς παραπόταμους που τροφοδοτούν τον Σπερχειό ποταμό, μέχρι χαμηλά τον κάμπο της Λαμίας.

Κοκκάλια

Η ιστορία της μάχης μεταξύ Αιτωλών και Γαλατών

'Ενας τόπος γεμάτος ιστορία... Το 279 π.Χ. πολυάνθρωπη στρατιά Γαλατών (200.000) με αρχηγό τον Βρέννο Β’ πραγματοποίησε εισβολή στη Μακεδονία και προχώρησε στη Θεσσαλία λεηλατώντας και καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα της. Μπροστά στον κίνδυνο συμμαχούν, τότε, οι ελεύθερες πόλεις της κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλία, Βοιωτία, Λοκρίδα, Φωκίδα, Μέγαρα και Αθήνα) και αναθέτουν την αρχηγία του ελληνικού στρατού (30.000 περίπου) στον Αθηναίο στρατηγό Κάλλιππο τον Μοιροκλέους. Οι Γαλάτες, έχοντας ως πρώτο στόχο το Μαντείο των Δελφών, όπου υπήρχαν θησαυροί, κατέβηκαν από τη Θεσσαλία στη Φθιώτιδα και, αφού πέρασαν το Σπερχειό, λεηλάτησαν την Ηράκλεια και επιτέθηκαν στους Έλληνες που είχαν πάρει θέσεις στο στενό των Θερμοπυλών. Στη σύγκρουση οι Έλληνες, αν και ήταν πολύ λιγότεροι, αντιστάθηκαν με γενναιότητα και ανάγκασαν τους Γαλάτες να υποχωρήσουν.

Ο Βρέννος, τότε, για να εξασθενήσει την παράταξη των Ελλήνων, έστειλε, για αντιπερισπασμό, 40.000 Γαλάτες εναντίον της Αιτωλίας με την ελπίδα ότι έτσι θα αναγκάζονταν οι Αιτωλοί να φύγουν από τις Θερμοπύλες για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Το τμήμα αυτό των Γαλατών, με αρχηγούς τον Ορεστόριο και τον Κόμβουτιν, πέρασε το Σπερχειό προς τα πίσω, και μέσω της Θεσσαλίας εισέβαλε στην Ευρυτανία που αποτελούσε μέρος της Αιτωλίας. Οι βάρβαροι βρήκαν τη χώρα των Αιτωλών ανυπεράσπιστη και διέπραξαν φοβερά ανοσιουργήματα. Την καταστροφική μανία των Γαλατών δέχθηκε προπαντός το Κάλλιο, που φέρεται ως πρωτεύουσα της Αιτωλίας και εντοπίζεται στο χώρο του σημερινού Κλαυσείου. Όταν οι Γαλάτες ολοκλήρωσαν την καταστροφή και έκαψαν το Κάλλιο, επέστρεψαν από τον ίδιο δρόμο για να συναντήσουν το κύριο σώμα του βαρβαρικού στρατού στις Θερμοπύλες.

Αλλά ο ίδιος δρόμος τους έφερε πάλι στον φυσικό αυχένα (τα Κοκκάλια), από τον οποίο είχαν εισβάλει στην Αιτωλία. Εκεί ομώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις 8.000 Αιτωλούς που κατέφθασαν από τις Θερμοπύλες με τους στρατηγούς Πολύαρχον, Πολύφρονα και Λαοκράτη. Αλλά και οι Καλλιείς όπως και οι άλλοι Ευρυτάνες καταδίωξαν τους επιδρομείς, ζητώντας εκδίκηση για όσα έπραξαν σε βάρος τους. Ο Παυσανίας λέει ότι στην καταδιωκτική εκστρατεία πήραν μέρος εθελοντικά και γυναίκες, γιατί μισούσαν τους Γαλάτες περισσότερο από τους άνδρες.

Η σύγκρουση υπήρξε σφοδρότατη και συνεχίστηκε για μέρες. Όπως φαίνεται, οι Γαλάτες είχαν κυκλωθεί και οι περισσότεροι εξοντώθηκαν από τους Αιτωλούς. Λείψανα από τη φονικότατη εκείνη μάχη υπάρχουν και σήμερα. Απειράριθμα θρυμματισμένα κόκκαλα βρίσκονται σκορπισμένα στο έδαφος, από τα οποία η τοποθεσία ονομάζεται «ΚΟΚΚΑΛΙΑ».

Όσοι από τους Γαλάτες κατόρθωσαν να σωθούν, έτρεξαν να περάσουν το Σπερχειό, για να ενωθούν με το κύριο σώμα του βαρβαρικού στρατού στις Θερμοπύλες. Εκεί όμως τους περίμεναν οι Θεσσαλοί και οι Μαλιείς, που τόσους πολλούς σκότωσαν από αυτούς, ώστε δε σώθηκε κανένας να φθάσει στην πατρίδα του (Παυσανίας).

Αλλά και οι άλλοι Γαλάτες, ο κύριος όγκος, αν και διέσπασαν την άμυνα των Ελλήνων στις Θερμοπύλες με κυκλωτικό ελιγμό μέσω της Οίτης, και βάδισαν εναντίον των Δελφών, δεν είχαν καλύτερη τύχη, γιατί νικήθηκαν. Ο ίδιος ο Βρέννος, αφού τραυματίστηκε, αυτοκτόνησε, πίνοντας άφθονο δυνατό κρασί (άκρατον οίνον). Οι υπόλοιποι Γαλάτες επιστρέφοντας μέσω Θεσσαλίας προς τη Μακεδονία και Θράκη, αποδεκατίστηκαν υπό λοιμού, ψύχους και μαχαίρας.

Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος

Similar Trips

Στις λίμνες της Βοιωτίας

Κοκκινόχωμα ...στα Κόκκινα!
Μα... που είναι η λίμνη; Το νερό απλά έχει …εξαφανιστεί για να μας προσφέρει περισσότερα από 130 χωμάτινα χιλιόμετρα

Στο οροπέδιο της Ζήρειας

Εκδρομή στην ορεινή Κορινθία με Off-Roading
Η "μικρή Ελβετία" της Πελοποννήσου. Απόδραση κοντά στην Αθήνα σε μία εντυπωσιακή ορεινή διαδρομή με δυο λίμνες και πολύ πράσινο. Το οροπέδιο της Ζήρειας παραμένει ανεξερεύνητο και επιφυλάσσει πολλές όμορφες εκπλήξεις.