Skip to main content

Οδοιπορικό
στο 'Επος του '40

Στα μονοπάτια και τα περάσματα που κινήθηκαν εισβολείς και αμυνόμενοι

4ημερη Εκδρομή με περιηγητικό και ιστορικό χαρακτήρα

Ένα οδοιπορικό αναφορά στα σημεία που δόθηκαν οι σκληρές μάχες στην Πίνδο του 1940. Για να γνωρίσουμε τα μέρη που αγωνίστηκαν οι παππούδες μας και να επισκεφτούμε τα αφιερωμένα στον ένδοξο αγώνα τους μνημεία.

Από τις κορυφογραμμές του Γράμμου στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έως βόρεια του άξονα του Μετσόβου, τον Σμόλικα και την την Τύμφη, επισκεπτόμαστε τα Μαστροχώρια, την περιοχή του Καλπακίου και την κοιλάδα του Καλαμά, διασχίζουμε τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου και την Βάλια Κάλντα, με την εποχή του Φθινοπώρου, να μας προσφέρει τους υπέροχους χρωματισμούς της φύσης.

Θεματική εκδρομή στη Βόρεια Πίνδο
στα σημεία που δόθηκαν οι σκληρές μάχες του
Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Περιήγηση στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδος.

Ταξιδεύουμε στα μέρη που γράφτηκε η ένδοξη ιστορία μας.

Στα σημεία που Έλληνες πολεμιστές με πενιχρά μέσα και κάτω από αντίξοες συνθήκες σκληρού χειμώνα αγωνίστηκαν το 1940 για την ελευθερία μας.
Επισκεπτόμαστε τα παραδοσιακά χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδας που οι κάτοικοι τους βοήθησαν με όλες τις δυνάμεις τους τον στρατό μας.

480 €

Συμμετοχή ανά όχημα

Ρωτήστε μας
Επιλέξτε ημερομηνίες
και διάρκεια που επιθυμείτε
Ιστορικού Χαρακτήρα εκδρομή
8-15 Οχήματα
5ήμερο |
5-6 διανυκτερεύσεις
Το 2007 πέφτει η ιδέα να σχεδιάσουμε και οργανόσουμε οδοιπορικό ταξίδι,

Στα χνάρια του Έπους του ’40

Να ακολουθήσουμε τις διαδρομές των στρατευμάτων, να βρεθούμε στα σημεία που έγιναν οι μάχες, να επισκεφθούμε τα παραδοσιακά χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδας που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των μαχών και να αποτίνουμε φόρο τιμής στα μνημεία του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Προσπαθώντας να συλλέξουμε τα στοιχεία ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η ιστορία των ένδοξων παππούδων μας, πάρα μόνο σύντομες αναφορές, χωρίς τίποτα όμως για το πως και το πού...
Η μόνες πηγές είναι ελάχιστες αναφορές μέσο Internet και κυρίως στο πολεμικό μουσείο οι στρατιοτικοί χάρτες της εποχής και τα βιβλία που είναι καταγεγραμμένες οι αναφορές των Ελλήνων αξιωματικών.

Διάβασμα και σημειώσεις και ξανά σημειώσεις, να βρεθεί άκρη, στο τι, που, το πως, και πότε, συνέβησαν... Η ιστορικός του πολεμικού μουσείου Αθηνών, Βαρβάρα Μπαλαμπανέρη, γοητευμένη από το εγχείρημα προσφέρθηκε να βοηθήσει, να ελέγξει το υλικό που συγκεντρώθηκε καθώς και να βρεθούν σχεδιαγράμματα που απεικονίζουν τις κινήσεις των στρατευμάτων.

το βαθύτερο σημείο εισβολής

Προορισμός το νοτιότερο σημείο των μαχών την Βοβούσα. Ακολουθούμε την ίδια διαδρομή με τα Ιταλικά στρατεύματα το ‘40. Κομβικό για τον αγώνα το χωριό Δίστρατο.

Μέσα από το ρέμα Παϊσάνη και τη Βάλια Στάθη, φτάνουμε στα υψώματα έξω από τη Βωβούσα, εκεί που λίγοι Έλληνες κράτησαν και απώθησαν τους Ιταλούς μέχρι να έρθουν οι ενισχύσεις.

Ενδιάμεσα μικρές στάσεις για ξεκούραση ή για να περάσουμε κάποια πιο λασπωμένα περάσματα... Μια και είμαστε στην περιοχή, διασχίζουμε τη μοναδική Βάλια Κάλντα. Μαγικές εικόνες που μας γοητεύουν και στάση για Πικ-Νικ στο Αρκουδόρεμα.
Αποδίδουμε φόρο τιμής στο μνημείο Ανίτσα (στα 1.800μ) των Γρεβενιωτών πεσόντων, στη νικηφόρα μάχη με το επίλεκτο Ιταλικό σώμα αλπινιστών Τζούλια. Από αυτά τα υψώματα οι Έλληνες εμπόδισαν τον εχθρό να προχωρήσει ανατολικότερα προς Γρεβενά.

το Απόσπασμα Δαβάκη με έδρα το Επταχώρι

Σε Σμόλικα και Γράμμο οι λιγοστοί άντρες του ηρωικού αποσπάσματος του συνταγματάρχη Δαβάκη, με πενιχρά μέσα αλλά με μεγάλη αυτοθυσία, απέκρουσαν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του εχθρού προσφέροντας πολύτιμο χρόνο στον Ελληνικό στρατό για να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί. Κόβουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν ανατολικότερα προς Νεστορίο και Γρεβενά.

Σε όλη τη διάρκεια των διαδρομών γνωρίζουμε τα σημεία μαχών και τα περάσματα των δυνάμεων.
Υψώματα που έμειναν στην ιστορία... Ταμπούρι, Τσούκα-Ζούζουλης, Προφήτης Ηλίας, Φούρκα (στον Προφήτη Ηλία, στις 2 Νοεμβρίου ο Δαβάκης τραυματίστηκε βαριά από σφαίρα που διέτρησε τον δεξιό του πνεύμονα).
Στη Ζούζουλη αποδίδουμε φόρο τιμής στον λιτό τάφο του πρώτου Έλληνα αξιωματικού που έπεσε μαχόμενος. Επισκεπτόμαστε το Επταχώρι, οπού σώζετε το στρατηγείο του Στρ. Δαβάκη

η Εισβολή των Αλπινιστών

Περιήγηση στο Γράμμο, τα σημεία εισβολής της επίλεκτης μεραρχίας Τζούλια και πρώτων μαχών με τις εχθρικές δυνάμεις.

Κινηνούμαστε στις ορθοπλαγιές του Γράμμου, στο βορειότερο άκρο του μετώπου στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Επισκεπτόμε καταρράκτες 400 μέτρων και το μνημείο εμφυλίου σε 2520μ. υψόμετρο. Από εκεί κατηφορίζουμε προς το ψηλότερο ελληνικό χωριό και τις αλπικές λίμνες Αρένες.

Η 3η Μεραρχία Αλπινιστών (Τάγμα «Τζούλια»), κατάφερε να ανατρέψει τις Ελληνικές δυνάμεις στον ορεινό όγκο της Πίνδου. Μέχρι τη 1 Νοεμβρίου 1940 έχουν φτάσει στη Σαμαρίνα. Βρισκόντουσαν σε απόσταση αναπνοής από το Μέτσοβο. Λίγη προσπάθεια ακόμα και θα κόβαν τον κορμό της Ελλάδας στη μέση. 3 Νοεμβρίου οι Έλληνες ελευθερώνουν τη Σαμαρίνα. Οι περήφανοι αυτοί άνδρες που μια βδομάδα πριν είχαν εισβάλει με τον αέρα μιας από τις πιο επίλεκτες μονάδες του ιταλικού στρατού, μάχονταν τώρα για τη ζωή τους.

Σαμαρίνα, Δίστρατο, Κεράσοβο, Βοβούσα, Προφήτης Ηλίας Φούρκας, Ζούζουλη, Βρυσοχώρι για να ακολουθήσουμε τις ηρωικές μάχες των ελλήνων στον αγώνα τους με την επίλεκτη Μεραρχία Αλπινιστών.

η Μάχη του Καλπακίου

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής προς Κόνιτσα και Καλπάκι περνάμε από τα σημεία που ο εχθρός θα συγκέντρωνε την αιχμή του δόρατός του, τη θωρακισμένη μεραρχία των Κενταύρων.

Προσεγίζουμε τα σημεία εισβολής των Ιταλών. Παιρνάμε από την τελευταία γραμμή άμυνας που προσπάθησαν να κρατήσουν οι Ιταλοι, πριν εγκααταλήψουν το ελληνικό έδαφος. Κινούμαστε στα περάσματα του επίλεκτου λόχου των Λαμιέων, που με μια καταλητική κίνηση, πανικοβάλουν τους Ιταλούς και τους τρέπουν σε άτακτη φυγή προς το εσωτερικό της Αλβανίας.

Επισκεπτόμαστε τα μνημεία του έπους, καθώς και το πολεμικό στρατηγείο του Στρ. Κατσιμήτρου.
Στον δρόμο προς Βίκο βρισκόμστε στο κομβικό στρατηγικό ύψωμα Γραμπαλα.

Η εκδρομή τελειώνει στο Μουσείο Πολέμου να παρακολουθούμε ντοκουμέντα, ανακεφαλαιώνοντας όλα όσα είδαμε αυτές τις μέρες.

Τα γευματα είναι τα μεσημέρια τυπου πικ-νικ φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα και τα δείπνα είναι σε παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής.

Our Route

Similar Trips

Στ' αχνάρια του Μακεδονικού αγώνα

Εκδρομή Ιστορικού χαρακτήρα,
στην πιο όμορφη περιοχή της Ελλάδος.
Ταξίδι στην ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων. Επικεντρωμένοι σε μια πλευρά της Ελλάδος ,αυτή της δυτικής Ελλάδος όπου στα βουνά πραγματοποιήθηκαν μάχες ηρωικές και πολύνεκρες.

Στις Κορυφογραμμές της Β.Δ. Μεθορίου

Από τα νερά της Μακεδονίας στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Καστοριά-Πάπιγκο-Μετέωρα Διαδρομές στο βασίλειο των νερών της Δυτικής Μακεδονίας, στους ορεινούς όγκους του Γράμμου και Βιτσίου, μέχρι τους Εθνικούς Δρυμούς Βίκου–Αώου & Βάλιας Κάλντα.