Βαρδουσια - Οίτη - Κοκκάλια
2ημερο Off-Road στο νοτιότερο άκρο της Πίνδου
Στις Κορυφογραμμές της Γραμμένη Οξυάς
Γνωριμία με τον εκτεταμένο ορεινό όγκο στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας- Φθιώτιδας- Ευρυτανίας, ο οποίος περιβάλλεται από τους «γίγαντες» Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, Βελούχι (Τυμφρηστός) στα βόρεια και Καλιακούδα στα δυτικά.
Η περιοχή είναι έξω από τον συμβατικό τουρισμό προσφέροντας την άγρια ομορφιά των επιβλητικών βουνών και της παρθένας φύσης.
Offroading στην αγκαλιά των τριών Βουνών
Διαδρομή τύπου Cross-Country με μεγάλη δόση αδρεναλίνης. Στα Μουσουνιώτικα λιβάδια το τοπίο εντυπωσιάζει και προκαλεί δέος στον οδηγό.
Η εκδρομή καλύπτει διαδρομές εκτός δρόμου και σε πολλά σημεία σε ίχνος τροχών. Το βλέμμα ανοίγεται στις κορυφογραμμές που αγγίζουν τα αλπικά υψόμετρα και οδήγηση στο οροπέδιο αφήνει μια εμπειρία μοναδική...
- Οι Εκδρομές μας
- Νότια & Κεντρική Πίνδος
- Βαρδούσια-Οίτη
Όταν η ομορφιά της φύσης συναντά το μύθο!
Η Οίτη, γνωστή ως το βουνό των λουλουδιών και του μυθικού ήρωα Ηρακλή,είναι το πέμπτο ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπία, με εκτεταμένα ελατοδάση, σπάνια αλλά και εντυπωσιακά είδη φυτών, πλούσια πανίδα και τρεχούμενα νερά που κατεβαίνουν τις περισσότερες φορές απότομα, μέσα από απόκρημνα φαράγγια.
Το βουνό πήρε το όνομά του από το δέντρο Οξυά που φύεται στην περιοχή. Μάλιστα το δάσος με οξυές που σκεπάζει στις πλαγιές της Οίτης αποτελεί το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη.
Αυθεντικό κεφαλοχώρι της Ευρυτανίας
Σε αυτόν τον τόπο πρωταγωνιστεί η τοπική κουζίνα και οι αυθεντικές γεύσεις με τα φημισμένα καλομαγειρεμένα φαγητά, όπως το κατσικάκι στη γάστρα, ο χωριάτικος κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες, το αγριογούρουνο στιφάδο, το γιουβέτσι στο πήλινο και οι νόστιμες πίτες.
Κοκκάλια
'Ενας τόπος γεμάτος ιστορία... Το 279 π.Χ. πολυάνθρωπη στρατιά Γαλατών (200.000) με αρχηγό τον Βρέννο Β’ πραγματοποίησε εισβολή στη Μακεδονία και προχώρησε στη Θεσσαλία λεηλατώντας και καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα της. Μπροστά στον κίνδυνο συμμαχούν, τότε, οι ελεύθερες πόλεις της κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλία, Βοιωτία, Λοκρίδα, Φωκίδα, Μέγαρα και Αθήνα) και αναθέτουν την αρχηγία του ελληνικού στρατού (30.000 περίπου) στον Αθηναίο στρατηγό Κάλλιππο τον Μοιροκλέους. Οι Γαλάτες, έχοντας ως πρώτο στόχο το Μαντείο των Δελφών, όπου υπήρχαν θησαυροί, κατέβηκαν από τη Θεσσαλία στη Φθιώτιδα και, αφού πέρασαν το Σπερχειό, λεηλάτησαν την Ηράκλεια και επιτέθηκαν στους Έλληνες που είχαν πάρει θέσεις στο στενό των Θερμοπυλών. Στη σύγκρουση οι Έλληνες, αν και ήταν πολύ λιγότεροι, αντιστάθηκαν με γενναιότητα και ανάγκασαν τους Γαλάτες να υποχωρήσουν.
Ο Βρέννος, τότε, για να εξασθενήσει την παράταξη των Ελλήνων, έστειλε, για αντιπερισπασμό, 40.000 Γαλάτες εναντίον της Αιτωλίας με την ελπίδα ότι έτσι θα αναγκάζονταν οι Αιτωλοί να φύγουν από τις Θερμοπύλες για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Το τμήμα αυτό των Γαλατών, με αρχηγούς τον Ορεστόριο και τον Κόμβουτιν, πέρασε το Σπερχειό προς τα πίσω, και μέσω της Θεσσαλίας εισέβαλε στην Ευρυτανία που αποτελούσε μέρος της Αιτωλίας. Οι βάρβαροι βρήκαν τη χώρα των Αιτωλών ανυπεράσπιστη και διέπραξαν φοβερά ανοσιουργήματα. Την καταστροφική μανία των Γαλατών δέχθηκε προπαντός το Κάλλιο, που φέρεται ως πρωτεύουσα της Αιτωλίας και εντοπίζεται στο χώρο του σημερινού Κλαυσείου. Όταν οι Γαλάτες ολοκλήρωσαν την καταστροφή και έκαψαν το Κάλλιο, επέστρεψαν από τον ίδιο δρόμο για να συναντήσουν το κύριο σώμα του βαρβαρικού στρατού στις Θερμοπύλες.
Αλλά ο ίδιος δρόμος τους έφερε πάλι στον φυσικό αυχένα (τα Κοκκάλια), από τον οποίο είχαν εισβάλει στην Αιτωλία. Εκεί ομώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις 8.000 Αιτωλούς που κατέφθασαν από τις Θερμοπύλες με τους στρατηγούς Πολύαρχον, Πολύφρονα και Λαοκράτη. Αλλά και οι Καλλιείς όπως και οι άλλοι Ευρυτάνες καταδίωξαν τους επιδρομείς, ζητώντας εκδίκηση για όσα έπραξαν σε βάρος τους. Ο Παυσανίας λέει ότι στην καταδιωκτική εκστρατεία πήραν μέρος εθελοντικά και γυναίκες, γιατί μισούσαν τους Γαλάτες περισσότερο από τους άνδρες.
Η σύγκρουση υπήρξε σφοδρότατη και συνεχίστηκε για μέρες. Όπως φαίνεται, οι Γαλάτες είχαν κυκλωθεί και οι περισσότεροι εξοντώθηκαν από τους Αιτωλούς. Λείψανα από τη φονικότατη εκείνη μάχη υπάρχουν και σήμερα. Απειράριθμα θρυμματισμένα κόκκαλα βρίσκονται σκορπισμένα στο έδαφος, από τα οποία η τοποθεσία ονομάζεται «ΚΟΚΚΑΛΙΑ».
Όσοι από τους Γαλάτες κατόρθωσαν να σωθούν, έτρεξαν να περάσουν το Σπερχειό, για να ενωθούν με το κύριο σώμα του βαρβαρικού στρατού στις Θερμοπύλες. Εκεί όμως τους περίμεναν οι Θεσσαλοί και οι Μαλιείς, που τόσους πολλούς σκότωσαν από αυτούς, ώστε δε σώθηκε κανένας να φθάσει στην πατρίδα του (Παυσανίας).
Αλλά και οι άλλοι Γαλάτες, ο κύριος όγκος, αν και διέσπασαν την άμυνα των Ελλήνων στις Θερμοπύλες με κυκλωτικό ελιγμό μέσω της Οίτης, και βάδισαν εναντίον των Δελφών, δεν είχαν καλύτερη τύχη, γιατί νικήθηκαν. Ο ίδιος ο Βρέννος, αφού τραυματίστηκε, αυτοκτόνησε, πίνοντας άφθονο δυνατό κρασί (άκρατον οίνον). Οι υπόλοιποι Γαλάτες επιστρέφοντας μέσω Θεσσαλίας προς τη Μακεδονία και Θράκη, αποδεκατίστηκαν υπό λοιμού, ψύχους και μαχαίρας.
Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος
Στο βουνό του Ηρακλή - Πυρά Ηρακλέους
'Ενας τόπος γεμάτος από μύθους... Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής έπεσε στις φλόγες για να λυτρωθεί από τους αφόρητους πόνους, στην προσπάθειά του να ελευθερωθεί από το δηλητηριασμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου χιτώνα, που του είχε στείλει να φορέσει η γυναίκα του Δηιάνειρα.Την πυρά για να καεί ο Ηρακλής άναψε ο Φιλοκτήτης, στον οποίον χάρισε το τόξο και τα βέλη του για να τον ευχαριστήσει. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας τύλιξε τον Ηρακλή στα σύννεφα και τον ανέβασε στον Όλυμπο, όπου παντρεύτηκε την όμορφη Ήβη, την θεά της Νιότης.
Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο Δίας έριξε τον κεραυνό του και στο σημείο που έπεσε, ανέβλυσε ο ποταμός Γοργοπόταμος (αρχαίος Δύρας) για να δροσίσει τον καιγόμενο ήρωα. Πράγματι, από το οροπέδιο της Καταβόθρας, με το εντυπωσιακό ομώνυμο σπηλαιοβάραθρο, λέγεται ότι πηγάζει ο Γοργοπόταμος από τον οποίο υδροδοτείται η πόλη της Λαμίας
Our Route
Παύλιανη
Αθανάσιος Διάκος - Μουσουνίτσα
Γραμμένη Οξιά
Κρίκελλο
Αλπικά Λιβάδια, Κοκκάλια
Σπερχειαδα
Day 1 | Ρουμελιώτικο Γλέντι
Συνάντηση: Άγια Τριάδα - Παύλιανη | Διανυκτέρευση: Ορεινή Κατασκήνωση
Απόγευμα Παρασκευής συνάντηση στα 6 χιλιόμετρα από το χωριό Καλοσκοπή προς Παύλιανη, στη η τοποθεσία της Αγίας Τριάδας με το ομώνυμο εξωκκλήσι στο φιλόξενο χώρο της κατασκήνωσης.
Προετοιμασία-στήσιμό σκηνών ανάμεσα από αιωνόβια πλατάνια και έλατα.
Στη θράκα που έχουμε ετοιμάσει, ψήνετε τα κοψίδια σας συνοδεία κρασιού και τσίπουρου.
-
Παύλιανη
-
Ορεινή Κατασκήνωση
Day 2 | Στις κορυφογραμμές Κοκκάλια
Συνάντηση: Άγια Τριάδα - Παύλιανη | Διανυκτέρευση: Κρίκελλο
Προετοιμασία πρωινού καφέ και ξεκινάμε προς Μουσουνίτσα για να ανηφορίσουμε μέσω δασικών δρόμων για τον αυχένα – διάσελο που σχηματίζεται στη Νοτιοανατολική απόληξη του Τυμφρηστού και συνδέει τις Ράχες Τυμφρηστού με τα όρη Οξυά και Βαρδούσια, τα Κοκκάλια.
Διαδρομή στις κορυφογραμμές και τα αλπικά λιβάδια στο ίχνος του αρχαίου δρόμου, ο οποίος συνέδεε την Ήπειρο και την Θεσσαλία με τη Νότια Ελλάδα και την Πελοπόννησο, με ανεπανάληπτη θέα, στις μεγαλόπρεπες κορυφές της κεντρικής Ελλάδας.
Αργά το απόγευμα καταλήγουμε στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας για να γευτούμε αυθεντικές γεύσεις από τα φημισμένα καλομαγειρεμένα φαγητά που προσφέρει.
-
Παύλιανη - Κρίκελλο
-
Αλπικά Λιβάδια, Κοκκάλια
-
PickNik στα Μουσουνιωτικα λιβαδια
-
Κοκκάλια - Μνημείο μάχης Αιτωλών κατά Γαλατών 279 π.χ
Day 3 | Στις λάσπες του Τυμφρηστού
Διάσχιση - Επιστροφή
Διαδρομή προς Καψάλα και Άμπλα με νεροφαγώματα, λάσπη, και υδάτινα περάσματα για να καταλήξουμε χαμηλά στο Σπερχειό. Η εκδρομή κλείνει με ελεύθερο γεύμα πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.
-
Σπερχειάδα
-
Στο Κρίκελλο η Πετρόκτιστη εκκλησία Αϊ Νικόλας, από τις ωραιότερες της Ευρυτανίας.