Οδήγηση σε υψόμετρο άνω των 1.600 μ.
Αμέσως έρχεται στο μυαλό μας ή σταθερή μείωση της πυκνότητας του αέρα.
Αποτέλεσμα πρώτο: Κάθε 100 μέτρα ύψους χάνουμε 1 ίππο δύναμης από το κινητήρα. Γι΄ αυτό να ελέγχουμε το πεντάλ του γκαζιού. Έχουμε μεγάλη κατανάλωση και υπερθέρμανση του κινητήρα. Η ανάγκη των υπερσυμπιεστών δεν βγήκε για γρήγορη οδήγηση , αλλά για ορεινά περάσματα μεγάλων αποστάσεων και κλίσεων.
Αποτέλεσμα δεύτερο: Ζαλάδες. Μην πανικοβάλλεστε , ηρεμήστε και θα συνέλθετε το πολύ σε ένα τέταρτο της ώρας. Μην κάνετε αμέσως χειρωνακτική εργασία.
Καιρικά φαινόμενα σε συνάρτηση με την μορφολογία του εδάφους λόγω υψομέτρου
Σε γενικές γραμμές οι ορεινές διαβάσεις έχουν σαθρά εδάφη. Γι΄ αυτό τα περάσματα είναι ευάλωτα και δύσκολα και μετά από μία βροχή θα έχουμε ενδεχομένως και κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις σε μεγάλα υψόμετρα οφείλονται σε 2 λόγους :
- Φερτό υλικό από τα πιο ψηλά λόγω ισχυρής βροχόπτωσης συνήθως σε υδάτινα περάσματα.
- Λόγω χιονιού στα προσήλια σημεία το βράδυ παγώνουν και διαστέλλονται ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας συστέλλονται σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση της μάζας προκαλώντας κενό μεταξύ τους σαν αποτέλεσμα σαθρό έδαφος οπότε έχουμε συνήθως κατολίσθηση του εδάφους η πτώση βράχων η δένδρων.
Όταν βλέπετε μία βροχή ή πεσμένα δένδρα ή κατολισθήσεις που ήδη έχουν γίνει το ίδιο μπορεί να επαναληφθούν και πιο κάτω. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε παρόμοια περάσματα. Να έχετε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων, χαμηλή μουσική, χαμηλή ταχύτητα και ποτέ μη σταματάτε σε σαθρά εδάφη.