Skip to main content
We are looking for passionate travelers all over the world, who would like to write with us!

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 4X4 ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΑΣ

Resources

Οδήγηση στο χιόνι

Tα τετρακίνητα οχήματα υπερισχύουν έναντι των άλλων και σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης όπως το χιόνι. Φυσικά και εδώ η προσοχή μας πρέπει να είναι τεταμένη και η χρήση αλυσίδων επιβεβλημένη στα δύσκολα (τροχοί διεύθυνσης-κίνησης). Το πατημένο χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, καθιστώντας την οδήγηση ακόμα ποιο δύσκολη και επικίνδυνη. Η μηδενική πρόσφυση δεν επιτρέπει εύκολα το φρενάρισμα ή εκκίνηση σε ανηφορικό δρόμο. Θέλει πολύ μικρές ταχύτητες και αποφυγή απότομου φρεναρίσματος, ποιο ασφαλές είναι επιλέγοντας μια μικρή ταχύτητα (κοντές σχέσεις εφόσον υπάρχουν) στο σασμάν για να έχουμε μηχανόφρενο. Όσο λιγότερο σπινάρουμε, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να κολλήσουμε.

Οδήγηση στο χιόνι με 4x4

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα με δυνατότητα κίνησης και στους 4 τροχούς εξασφαλίζουν μια καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι αλλά και πάλι χρειάζεται η απαιτούμενη προσοχή. Σε φρέσκο χιόνι 1-2 ημερών και πολύ χιόνι η αλυσίδα χρησιμοποιείται. Αλλά 3-4 ημερών με παγετό και λίγη ηλιοφάνεια ποτέ αλυσίδα.

Εάν θέλετε να ανοίξετε δρόμο σε απάτητο χιόνι βάλτε τις αλυσίδες πίσω έτσι ώστε οι μπροστινοί τροχοί να στρώνουν μόνον και όχι να βυθίζονται, και οι πίσω να πατάνε σε συμπιεσμένο χιόνι και όχι σε αλεσμένο έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε πάντα όπισθεν, με την προϋπόθεση ποτέ σπινάροντας αλλά μαλακό γκάζι και γρήγορο και όσο το δυνατόν καλύτερα ελαστικά.

Στην περίπτωση χιόνι 3-4 ημερών και πάνω πάντα να ασφαλίζετε το όχημα σα με καθαρή ρόδια (πέλμα) και ποτέ να μην πλησιάζετε άλλο όχημα πολύ κοντά σε τέτοιο έδαφος σε καμία περίπτωση.

Ποτέ μην φρενάρετε στο χιόνι γιατί δημιουργείτε πάγος και δεν θα μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά εύκολα. Εάν θέλετε να κάνετε ανάστροφη στο χιόνι (σε απάτητο) μην κάνετε ημικύκλια αλλά ακτινωτά στρώνοντας σιγά -σιγά το έδαφος. Μην κάνετε ποτέ γκαπ για ξεκόλλημα.

Ο Πάγος συνήθως υπάρχει σε σημεία ανήλια γι’ αυτό όταν οδηγείτε μέρα νύκτα να ξέρετε πάντα την θέση του ήλιου. Στο πάγο είστε ένα απλό Ι.Χ. Μην προσπαθείτε ποτέ να βγείτε από ρόδια χιονιού η λάσπης βαθιά, τουλάχιστον κατά την διάρκεια αυτής της κίνησης, μην πατάτε πολύ γκάζι γιατί κάποια στιγμή ίσως βουτήξει και σας βγάλει από την πορεία σας, θέλει γρήγορα -και δυνατά χέρια.
Ποτέ μην ξεχνάτε ότι οδηγώντας σε υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων, το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι η σταθερή μείωση της πυκνότητας του αέρα με συνέπεια να έχουμε:

  • Κάθε 100 μέτρα ύψους χάνουμε 1 ίππο δύναμης από το κινητήρα. Γι΄ αυτό να ελέγχουμε το πετάλι του γκαζιού.
  • Έχουμε μεγάλη κατανάλωση και υπερθέρμανση του κινητήρα. Η ανάγκη των υπερσυμπιεστών δεν βγήκε για γρήγορη οδήγηση, αλλά για ορεινά περάσματα μεγάλων αποστάσεων και κλίσεων.

Συμπεράσματα

Με βροχή, ομίχλη, χιόνι με ή χωρίς αλυσίδες, τη διαφορά στην ασφάλεια την κάνει πάντα ο οδηγός. Ούτε τα ερπυστριοφόρα πάνε παντού και μόνο η εμπειρία με το καθαρό μυαλό μπορεί να βάλει ασφαλή όρια. Δε χρειάζεται να ρισκάρουμε και σε καμία περίπτωση δεν ξεκινάμε όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και σε εξέλιξη. Θυμηθείτε, ότι καλός οδηγός είναι αυτός που ξέρει πότε, πού κινείται, με τι ρίσκο, με ποια ταχύτητα και τι κινδύνους διατρέχει αυτός και οι γύρω του.

Η σωστή και ασφαλής οδήγηση είναι υπευθυνότητα. Πρώτα προς τους άλλους και μετά προς εμάς. Όταν κινούμαστε με ασφάλεια για τους γύρω μας και για εμάς, τότε μετατρέπεται σε απόλαυση. Καλές εξορμήσεις!

ΘΥΜΗΣΟΥ, όταν κατεβαίνεις με ΟΠΙΣΘΕΝ το τιμόνι θα «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ από ότι όταν ανεβαίνεις ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΜΑ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ του ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.
ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΣΦΙΧΤΑ ΚΑΙ ΙΣΙΑ.